woning Witte Herenstraat Haarlem

In het oude centrum van Haarlem, de Witte Herenstraat, heeft Bouwstudio Lukkien van Till een woning ontworpen die naadloos past in de bestaande straatgevel. De opdracht was hier een moderne, eigentijdse woning te maken, maar wel een die qua uiterlijk goed zou passen in het bestaande straatbeeld: die van kleine, veelal een of twee-laags met een kap, woningen uit het begin 1900. Gelukkig was het straatbeeld vrij divers qua dakvorm en kleur, zodat we hier een beetje vrijheid hadden bij het ontwerp. Omdat het kavel eigenlijk iets te breed was voor een huis, hebben we aan de rechterzijde een gedeelte “visueel” kleiner gemaakt door middel van ander materiaalgebruik. Hier bevindt zich de voordeur. Het linker gedeelte wordt helemaal wit, als referentie aan de “Witte Heren”, die zelf ook witte kleding droegen. Op de begane grond bevindt zich een grote glazen pui, in de vormgeving van de in de straat gebruikelijke garage-achtige kozijnen. Door deze ramen hebben de nieuwe bewoners straks een prachtig uitzicht op het tegenover liggende kerkje.